Alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. V Česku se tradičně vyrábí alkoholický nápoj, který byl označovaný jako „tuzemský rum“, vyrábí se však uměle, dochucením zředěného lihu rumovou esencí.
Alkohol
Pálenka z vína, aby se mohla nazývat cognac, musí splňovat přísná kritéria, která ustanovilo BNIC – Bureau National Interprofessionel du Cognac. Kvalitu cognacu však neurčují jen klasifikace a kvality sběru, ale i tradiční způsob opakované destilace a zrání v dubových sudech. Během mnohaletého zrání se platí vysoká cena: odpařování, známé jako „andělský podíl”, činí kolem 3% každý rok a teprve zde si během dlouhých let cognac vytváří svůj bouquet a speciální chuť dubových sudů. Sklepmistři zde kralují nad mícháním cognacu různého stáří, vůní, chutí, jemnosti, pronikavosti…atd., aby obdrželi harmonický a lahodný celek nenapodobitelné kvality a chuti. Cognac je vždy směska mnoha různých starých sběrů, vylučuje uvádění ročníků.
Alkohol
Podle pověsti vzniklo v 16. století nedopatřením, kdy jeden vinař vylil do sudu vylisovanou vinnou šťávu v domnění, že sud je prázdný. Byl v něm však zbytek Cognacu. Vinař na sud zapomněl a až po letech ochutnal jeho obsah… Ať už to bylo jakkoli, postup výroby Pineau zůstává po staletí tradiční, vzniká míšením Cognacu a vinné šťávy čerstvě lisovaných hroznů a zraje v dubových sudech od 3 do více než 10 ti let. Stejně jako Cognac, tak i Pineau podléhá přísnému hodnocení expertní komise, které výrobci povinně uvádějí na každé lahvi. Rozdíl v kvalitě jednotlivých výrobců i ročníků vzniká výlučně kvalitou sběru, kvalitou Cognacu a dobou zrání.
Alkohol
Patří mezi fortifikovaná vína (dolihovaná) tzn., že při procesu kvašení vinného moštu se 3. až 4. den přidává vinná pálenka, čímž se zastaví proces kvašení. Tento krok způsobí, že portské získá svou jemnost a lahodnost, ovocné aroma zesílí a procento alkoholu dosáhne 19 až 23 %. Po smíchání portské zraje v dubových sudech a to nejméně po dobu dvou let.
Alkohol
Vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, pochází z jediné pálenice a nemíchá se s ostatními.
Alkohol
Je vyráběna z velmi kvalitních, vyzrálých a tříděných švestek, které jsou nejdříve zpracovány vřetenovým čerpadlem, které z nich udělá kaši, ale nedrtí pecky. Toto zpracování zajistí jemnou a hladkou chuť Slivovice Golem bez nepříjemné peckovitosti. Švestky se nechají přirozeně kvasit v kádích bez přístupu vzduchu minimálně 60 dní při teplotě kolem 15 °C. Tato přirozená a dlouhá forma kvašení je nejdůležitější proces při výrobě kvalitní slivovice. Poté se destiluje. Na 1 litr slivovice Golem je potřeba 13 kg kvalitních švestek.
Alkohol
Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Vyrábí se pomocí Methode Traditionelle (druhotné kvašení probíhá v lahvi) výhradně ze tří odrůd: Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Z těchto odrůd po první kvašením vzniknou suchá vína, která se uloží pro další využití, pak následuje scelování (Assemblage). V ročníkovém vínu z Champagne je míšeno 100 % základních vín z jednoho ročníku, v neročníkových jsou míšena vína z několika let.